Svake godine veliki broj kućanstava radi zimnicu i tu se mogu pronaći kiseli krastavci, paprike, ajvar, cikla i još mnogo toga, no zanimljiva je činjenica da se i bamija može pripremati na taj način. Donosimo vam recept kako ukiseliti i skladištiti zimnicu od bamije.

Trebat će vam:
1 kilogram malih svježih bamija
1 zelena chili papričica
1 češanj češnjaka
1 žličica kopra
Ocat
Sol
šećer

Prije samog procesa, zagrijte staklenke u vrućoj vodi kako bi bamiju stavljali u tople staklenke. Uzmite 1 kilogram malih svježih bamija i stavite ih u staklenku, ali ne do vrha – ostavite dva prsta prostora pri vrhu. Zatim u staklenku stavite 1 zelenu chilli papričicu, 1 češanj češnjaka i jednu žličicu kopra.
U staklenku ulijte 4 šalice octa (otprilike 940 ml), 60 g soli (pola šalice), ¼ šalice šećera (30g) i 4 šalice vode koja je prokuhala.
Zatvorite staklenke i uronite ih u vruću vodu koja će ih prekriti (voda mora biti na granici s vrenjem).
Voda će zakuhati i kada prođe 10 minuta – izvadite staklenke i pustite da se hlade na sobnoj temperaturi minimalno 12 sati. Provjerite jesu li dobro zatvorene i spremite ih na mračno mjesto (u spočnicu) te na taj način mogu stajati do godinu dana.
Želimo vam ugodnu zimu s puno novih okusa.

Oznake:bamija, recept, ukiseljena bamija, ziminica