+385 91 727 9871

+385 91 727 9871

Brijanje nogu, pazuha i bikini zone dio je standardne higijene gotovo svake žene, a posebice u ljetnim mjesecima. Iako je naoko vrlo jednostavno, nepravilno brijanje može dovesti do neugodnih posljedica, poput iritacije kože i uraslih dlaka. Njih možete spriječiti pravilnom njegom i korištenjem prirodnih proizvoda na bazi bamije. U našoj ponudi pronaći ćete sapun za brijanje te mlijeko nakon brijanja na bazi bamije, kao i hidratantno mlijeko koje će omekšati kožu i tako ju pripremati za brijanje.

Povijest ženskog brijanja dlaka

Žene su već prije 6000 godina odlučile da dlake na njihovu tijelu nisu poželjna stvar i počele ih uklanjati. U početku su se koristile opasne tvari, kao što su vapno i arsen, kako bi se uklonile dlačice. Tada ljudima nije bilo u potpunosti poznato djelovanje tih tvari, što objašnjava zašto su se tako olako primjenjivale na koži.

Najpoznatije su u tom smislu bile Egipćanke, koje su u potpunosti uklanjale sve dlake sa svog tijela, čak i čupanjem. Činile su to kako bi prevenirale širenje bolesti i štetočina, kao što su uši. Tako možemo reći kako su higijenske prednosti uklanjanja dlaka rano postale poznate čovjeku.

Rimljanke su posjedovale prve verzije britvica, a neke su u tu svrhu koristile i kamenje. U  vrijeme Rimskog carstva,  izostanak dlaka na tijelu bio je znak klasne pripadnosti. Što je društvena klasa kojoj je osoba pripadala bila viša, to je manje dlačica smjela imati. U ovom slučaju to se odnosilo i na muškarce i žene.

Tek krajem 18. stoljeća britve su postale više od oštrih ploča od metala. No, tada su se i dalje smatrale specijaliziranim profesionalnim alatima, a svi muškarci su išli kod brijača.

King C. Gillette je 1895. pokrenuo novi trend britvica s glavom koja se dala odstraniti, dok su do tada svi britve morali oštriti na kamenje kako bi se mogle koristiti. Gilletteu je trebalo osam godina i pomoć profesora s MIT-a Williama Nickersona kako bi razvio prvu modernu britvicu, blisku onima koje imamo danas. Već 1906. Gillette je prodavao više od 300 tisuća britvica godišnje.

Stvari su se naglo promijenile 1915. godine, kada se na naslovnici časopisa Harper’s Bazaar pojavio ženski model u plivačkom odijelu s podignutim rukama i pokazanim pazusima. U to vrijeme žene su sve više pokazivale svoja tijela i počeo se širiti trend brijanja dlaka kod žena. Tada na tržište po prvi put dolazi i britvica dizajnirana posebno za žene.

Žene se u početku nisu zamarale dlakama na nogama, sve do pojave ‘pin-up’ trenda i II. svjetskog rata. Kratke suknje i dlakave noge nikako nisu išle ruku pod ruku. Percepcija obrijane žene bila je percepcija poželjne žene. Takvo razmišljanje zadržalo se do danas.

Zašto žene zapravo briju noge?

Kroz godine brijanje nogu i ostalih dijelova tijela postalo je dio trenda. Mnoge žene jednostavno vole osjećaj glatkih nogu, dok mnoge kažu kako obrijane noge ljepše izgledaju nego dlakave. Odstranjivanje dlačica dobro je i za higijenu te osjećaj čistoće, ali može i biti opasno ako se radi na krivi način.

Kako pravilno brijati noge?

 • Brijtati se treba odmah poslije tuširanja jer topla voda otvara pore i omekšava dlake.
 • Izbjegavajte brijanje pod tušem, tj. za vrijeme tuširanja.
 • Prije brijanja nogu poželjno je makar povremeno napraviti piling kože.
 • Uvijek koristite pjenu, gel ili sapun specijalno namijenjen za brijanje. U slučaju nužde, možete koristiti i regenerator za kosu kako bi omekšali dlake. Nikako za brijanje nogu nemojte koristiti gel za tuširanje ili sapun.
 • U hladnom periodu godine, zagrijte kupaonu prije brijanja. Ako vam je hladno bit ćete naježeni, što će otežati brijanje i povećati rizik ogrebotina.
 • Brijte se u smjeru u kojem dlake rastu kako bi izgjegli iritacije kože i urasle dlačice.
 • Vucite britvicu ili brijač lagano i ne pritišćite ga uz kožu.
 • Ne prelazite dva puta preko istog mjesta, radije ostatke riješite pincetom.
 • Budite spore i strpljive.
 • Nakon brijanja osušite kožu i hidratizirajte ju.

Urastanje dlaka

Urasle dlake nastaju kada se oštri vrh dlake zaokrene ili počne rasti postrance prema koži oko folikule dlačice. Nastaju crvene papule ili pustule koje mogu uzrokovati svrbež i bol. U većini slučajeva samo su estetski problem i same se povuku, ali mogu nastati i veće upale koje uz pomoć i savjetovanje dermatologa treba liječiti antibioticima.

Pomoć i prevencija

 • Dobra higijena i hidracija kože prije depilacije, kao i higijena sredstava za depilaciju (jednokratna uporaba!)
 • Korištenje blagih eksfolijatora koji će onemogućiti urastanje dlake zbog zadebljanja epidermisa. To mogu biti kreme ili losioni s voćnim kiselinama (AHA), salicilnom kiselinom ili blagi pilinzi te prirodni preparati poput sapuna za brijanje na bazi bamije.
 • Prije brijanja nanesite dovoljnu količinu sredstva za brijanje na kožu!
 • Ne pritišćite britvicu uz kožu i ne zatežite kožu prstima. Brijati ili depilirati treba u smjeru rasta dlake, ne izbrijavati. Što dlačica ostane dulja nakon brijanja manja je mogućnost njenog urastanja
 • Češće korištena depilacija šećernom pastom ima prednost pred drugim metodama jer se dlaka uklanja u smjeru njenog rasta
 • Korištenje kemijskih depilatora može poboljšati stanje, jer osigurava tupi, neoštri vrh odrezane dlačice na folikularnom ušću, ali može izazvati iritaciju osjetljive kože. Prije korištenja ovakvih sredstava potrebno je napraviti test kože, a ako već znate da vam je koža osjetljiva, radije ih izbjegavajte.
 • Korištenje prirodnih kozmetičkih pripravaka s protuupalnim i umirujućim djelovanjem neposredno nakon depilacije umirit će kožu i otkloniti eventualne posljedice.

Pripravci na bazi bamije – sapun za brijanje i mlijeko

Naš sapun za brijanje na bazi bamije napravljen je od prirodnih sastojaka bamije, bez alkohola i parabena. Sapun za brijanje dolazi u praktičnom pakiranju od 60 grama, po pristupačnoj cijeni. Idealan je za osjetljivu kožu i kožu sklonu osipima i aknama. Uz ovaj sapun zaboravit ćete na boljke brijanja sredstvima punim kemikalija koje iritiraju vašu kožu.

sapun za brijanje

Njega kože nakon brijanja nužna je, ma kojim sredstvima ju depilirali. Preporučamo naše mlijeko nakon brijanja na bazi bamije. Napravljeno je od prirodnih sastojaka, bez alkohola i parabena, kao i cijela naša kozmetička linija na bazi bamije. Idealno je za smirivanje iritirane kože poslije brijanja ili drugih oblika depilacije. Blagog je mirisa i ne izaziva neugodne reakcije kod nanošenja na kožu već ju umiruje i njeguje. Upravo to potrebno je vašoj koži nakon brijanja kako bi bila meka, blistava i zdrava.

mlijeko nakon brijanja

 

Njegu tijela izvrsno će nadopuniti naše hidratantno mlijeko na bazi bamije, namijenjeno nanošenju nakon tuširanja. Nakon nanošenja koža je baršunasto meka i elastična. Idealno je za svakodnevnu primjenu, bez masnih tragova i u potpunosti bez štetnih kemijskih sastojaka.