Djelotvornost bamije

Bamija je tropska biljka iz porodice Hibiscusa (Hibiscus Esculentus). Prvi put se spominje još 2000. godine prije Krista i ti podaci se vežu uz faraone i dolinu rijeke Nil. Preko sjeverne Afrike, uzgoj bamija se proširio i na Mediteran. U „Novi Svijet“ donijeli su je afrički robovi (Brazil 1658. god). Koristili su je u ishrani (plodovi bamija), ali i kao surogat za kavu (sjeme bamija) za vrijeme američkog građanskog rata, a stablo bamija koristilo se u proizvodnji papira.

U istočnjačkoj medicini, bamija ili okra koristi se već stoljećima u tretiranju raznih oboljenja:

  • tretiranju probavnih smetnji,
  • tretiranju crijevnih oboljenja,
  • bamija regulira razinu šećera u krvi,
  • bamijina sluz vezuje kolesterol,
  • bamija pomaže razvoju crijevne flore,
  • bamija pomaže radu jetre, te vraća snagu organizmu,
  • bamija pomaže u prevenciji nastajanja bolesti srca, itd.

Energetska vrijednost bamije:
100 g bamije sadrži: samo 36 kalorija,2g proteina, 7,6g ugljikohidrata, 0,1g masti,
3,2g vlakana, natrij, magnezij, folnu kiselinu.
Bamija je veoma bogata vitaminom B6, te vitaminima A i C.

Bamija sadrži velike količine vlakana (topljiva i netopljiva). Topljiva vlakna smanjuju
kolesterol i reguliraju šećer u krvi, a s druge strane, netopljiva vlakna pomažu kod
probavnih smetnji. Zahvaljujući magneziju, bamija pomaže u prevenciji nastajanja
bolesti srca i smanjuje krvni pritisak.

Studije govore da bamija sprečava nastanak raka debelog crijeva.

Bamija napitak2004. godine, na: Hochschule Wädenswil, Pharmaceutical Biotechnology, Glycopharmacy Research Group, University of Applied Sciences, Box 335, Grüntal, CH-8820 Wädenswil, u Švicarskoj, skupina znanstvenika obavila je istraživanja o učinkovitosti sluzi bamija kod tretiranja HELICOBACTER PYLORI. Tom prilikom su dokazali da se korištenjem preparata od bamija (napitak i tinktura) može uspješno tretirati Helicobacter, kao i kronični gastritisi, žgaravice, gerb i slična želučana oboljenja. Ovo je prijevod tog istraživanja:Interesantan je podatak da bamija ima i afrodizijska svojstva, te je zbog toga najpoznatije jelo od bamija i dobilo ime „BEGOVA ČORBA“.